(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Ушбу мақолада Иккинчи жаҳон уруши йилларида Хоразм вилоятидаги демографик ўзгаришлар таҳлил қилинган. Мақолада эркаклар ва аёлларнинг ақлий ва жисмоний меҳнатдаги ҳиссалари фоиз ҳисобида кўрсатиб ўтилган. Республикада аҳолининг табиий ўсиши, туғилиш ва ўлимлар сони статистик ҳужжатлар асосида очиб берилган. Уруш туфайли вилоятга аҳоли кўчириб келтирилиши натижасида турли хил эпидемик касалликлар пайдо бўлганлиги ва бу маҳаллий аҳолининг касалликларни юқтириб олишига ҳамда ўлимига сабаб бўлганлиги кўрсатиб ўтилган