(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Mazkur maqolada Abdurauf Fitratning “Hind sayyohi qissasi”da o‘sha davr ijtimoiy-siyosiy hayotining muhim jihatlari haqidagi fikrlarini ko‘rishimiz mumkin. Bu orqali biz Amirlik davri jamiyatidagi kamchiliklarni va buning Fitrat qarashlarida qanday tanqidiy ifodalanganligini ko‘ramiz. Fitratning bu asari jadidchilik harakatining mohiyatini ochib beradi. Jadidlar hayotning nafaqat bir sohasini, balki butun hayotni, uni larzaga soluvchi ijtimoiy tuzumni o‘zgartirishga, tubdan yangilashga intildi. Ushbu maqola ushbu maqsadlarning ijtimoiy va siyosiy oqibatlarini o‘rganadi.