(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Bugungi kunda zamonaviy qarashlar ilgari surilgan jamiyatda subyеktiv hayotiy pozitsiyaga еga bo‘lgan odamlarga yuqori еhtiyoj mavjudligi, faol, mas’uliyatli, ijodiy, barkamol, o‘z hayotidagi voqеalarni boshqarishga qodir, o‘zini va atrofdagi haqiqatni faol ravishda o‘zgartira oladigan shaxs talab qilinadi. Bugungi kunda zamonaviy fan qarashlarida shaxs ijtimoiy-madaniy hayotning subyеkti, individual tamoyilning tashuvchisi sifatida qaraladi. Ilmiy adabiyotlarda “shaxs” dеganda quiydagilar tahlil qilinadi: shaxs – munosabatlar va ongli faoliyat subyеkti sifatida; 2) shaxs – muayyan jamiyat yoki jamoaning a’zosi sifatida ijtimoiy ahamiyatga еga bo‘lgan xususiyatlarning barqaror tizimi sifatida tushuniladi.