(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Мазкур мақолада Дешон қалъа ҳудудининг шарқий қисмида аниқланган ер ости сув тизимига доир археологик изланишлар натижалари келтирилган. Шунингдек, ер ости сув тизими қурилмаларининг тузилиши ва уларга ўхшаш Ўрта Осиё ҳудудида ўрганилган ер ости қурилмалари билан қиёсий таҳлил қилинган. Тадқиқотлар натижалари асосида Хива шаҳрининг XVIII-XIX асрлардаги инфраструктурасига тегишли ер ости сув тизими юзасидан фикр-мулоҳазалар билдирилган ва хулосалар қилинган.