(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
«Paradokslar Voqif Bayatli Oder she’riyatining asosiy intellektual-badiiy xususiyatlaridan biri sifatida» maqolasini an’anaviy ravishda ikki qismga bo‘lish mumkin: mavzuga nazariy kirish bo‘lgan birinchi qismda, umuman olganda, paradoks tushunchasi; uning kelib chiqishi va nimadan iboratligi, tarixiy rivojlanishi, asosiy belgilari, turlari va boshqa masalalar muhokama qilinadi. Ikkinchi bobda B.Oder she’riyatidagi paradokslarning adabiy-badiiy va ijtimoiy-siyosiy manbalari, asosiy janrlari va sintaktik turlari tushuntiriladi. Muallif tadqiqot predmetini jahon va milliy ilmiy-falsafiy, adabiy-badiiy tafakkur fonida ko‘rib chiqadi, uning zamon va hayot bilan bog‘liqligini ko‘rsatadi, umuman olganda, shoir ijodida paradokslarni izlashda kognitiv strategik usul sifatida baho beradi.