(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Ushbu maqolada turk tilida diplomatiyaga oid atamalar leksikasi keltirilgan. Asosiy e'tibor terminologik variantlarning har xil turlarini, shu jumladan semasiologik (grafik va fonetik-grafik) va onomasiologik (morfologik-sintaktik, elliptik, qisqartma va komponent) shakllarni tahlil qilishga qaratilgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, diplomatik lug‘atda atamalarning variantlari ustunlik qiladi, sinonimlar esa ko'pincha qisman sinonimlar bilan ifodalanadi. Ish diplomatiyaning ixtisoslashgan sohasidagi til jarayonlarini chuqur tushunishga yordam beradi va terminologiyaning rivojlanishiga ta’sir qiluvchi madaniy va tarixiy jihatlarni ochib beradi.