(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Ushbu maqola Ibn Arabshohning "Ajoib al-maqdur fi tarixi Taymur" asarining tarixiy manba sifatidagi o‘rni va ahamiyatini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Asarda XIV-XV asrlar davomida Markaziy Osiyo va Yaqin Sharq mintaqalarida yuz bergan muhim voqealar, xususan Amir Temurning shaxsiyati, uning harbiy yurishlari va siyosiy faoliyati haqida qimmatlima'lumotlar keltirilgan. Muallif, o‘z davrining bevosita guvohi sifatida, voqealarni o‘ziga xos tarixiy yondashuv bilan yoritgan. Mazkur maqolada asarning tarixiy ishonchliligi, muallifning qarashlari va uslubiy xususiyatlari tahlil qilinib, uning Temuriylar davri tarixini o‘rganishdagi o‘rni va ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, ushbu asarning boshqa tarixiy manbalar bilan taqqosiy tahliliorqali uning tarixiy jarayonlarni aks ettirishdagi ahamiyati ko‘rsatib beriladi.