(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek klassik musiqasining shakllanishi va rivojlanish tarixi uning eng muhim janrlaridan biri — maqom prizmasi orqali ko‘rib chiqiladi. Maqom an’analarining shakllanish manbalari, ularning nazariy asoslari, shuningdek, Markaziy Osiyo xalqlarining ma’naviy va madaniy hayotidagi o‘rni yoritilgan. Ayniqsa, o‘zbek maqom ijrochilik maktabi, uning o‘ziga xos xususiyatlari va mashhur ustoz hamda bastakorlarning ushbu musiqiy merosni saqlash va rivojlantirishdagi hissasiga alohida e’tibor qaratilgan.