(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Hikoya janrida syujet – bu hikoya voqealarining sanab o‘tilgan ketma-ketligidan (fabula) farqli o‘laroq, ular qanday tartibda joylashtirilganini anglatadi. Bu tushuncha dastlab rus formalistlari (Propp, Shklovskiy) tomonidan ilgari surilgan bo‘lib, hikoya tartibining badiiy qurilishini ta’kidlaydi. Ushbu maqolada syujet va uning turlari — xronologik, noxronologik, konsentrik, assotsiativ, aylana shaklidagi syujetlar, O‘zbek va jahon adabiyotidan keltirilgan misollar asosida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada retrospektiv syujetga; hozirgi yoki yakuniy holatdan boshlab o‘tmishdagi voqealarga “nazardan o‘tkazuvchi” syujet tuzilmasiga ham e’tibor qaratilgan.