(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Shopengauerning g‘oyalar ta’limoti va naturfalsafasi uning metafizik tizimining muhim qismini tashkil qiladi. Unda tabiat makon-zamon shakllari orqali namoyon bо‘ladigan ibtidoiy kuchlar sifatida tasavvur qilinadi. G‘oyalar esa makon va zamondan tashqaridagi “abadiy nigoh” sifatida tabiatning asosiy kuchlarini ifoda etadi. Shopengauerga kо‘ra, dunyo “olamiy iroda”ning tajallisi bо‘lib, unda mavjudlik kurashi va iztirob ontologik asosga ega. Inson esa о‘z intellektual qobiliyati orqali bu irodani inkor qilish va erkinlikka erishish imkoniga ega. Ushbu ta’limot estetika, ontologiya va tabiat falsafasining murakkab uyg‘unligini kо‘rsatadi.