(untitled) (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Bu tadqiqotda Sharq dramaturgiyasi va o‘zbek teatri o‘rtasidagi bog‘liqlik mutafakkirlar, jumladan, Nizomiy, Behbudiy va Fitrat qarashlari prizmasidan o‘rganiladi. Bunda M.F.Oxundov va H.Jovid kabi mashhur ozarbayjon dramaturglarining roli katta. 1920-yillarda o‘zbek sahnasida “Shayda”, “Shayx-Sanan”, “Iblis” kabi H. Jovidning asarlari muvaffaqiyatli sahnalashtirilganligiga alohida e’tibor qaratiladi. S.Aliyev va Sh.Turdiyev kabi olimlarning izlanishlari H.Jovid asarlarining o‘zbek xalqi orasida keng tarqalganligidan darak beradi. Arxiv ma’lumotlari va o‘zbek ijodkorlarining guvohliklari ham o‘zbek teatr sahnasining shakllanishida ozarbayjon dramaturgiyasining muhim o‘rin tutganini ko‘rsatadi.