HOFIZ G‘AZALLARIDAGI PIRI MUG‘ON OBRAZINING UMUMIY XUXUSIYATLARI (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Hofiz Sheroziy g‘azallari o‘zining nihoyatda go‘zal va betakror obrazliligi bilan mashhur. Mazkur tadqiqot doirasida muhokamaga tortiladigan “piri mug‘on” obrazi Islom emas, Eronning Islomgacha bo‘lgan davrida hukmron bo‘lgan din – Zardushtiylikdan olingan. Hofiz bu obrazni qo‘llagan yagona shoir bo‘lmasa-da, bu obrazga bo‘lgan chuqur hurmati uni ba’zi dindorlar tomonidan Islomdan chiqish va kufrda ayblash uchun sabab bo‘lgan. Bu tadqiqot, Hofizning baytlaridagi piri mug‘on obrazining asosiy xususiyatlarini ochib berishga bag‘ishlangan.