ҚАШҚАДАРЁ ВИЛОЯТИ АҲОЛИСИНИНГ ДАРОМАДЛАРИ ВА ХАРАЖАТЛАРИ (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Ушбу мақолада Қашқадарё вилояти аҳолисининг даромадлари ва харажатлари, ҳудудлардаги муаммолар 400 кишидан олинган сўровнома асосида таҳлил қилинган. Сўровномада вилоятнинг барча туманларидан ҳар хил касб эгалари қатнашган. Аҳолининг даромадига пул даромадлари ва натура шаклидаги даромадлар киради ҳамда доимий асосда, такрорланувчи ҳусусиятга эга бўлган, йиллик ёки ундан кам вақт оралиғидаги даврда уй хўжалиги ёки унинг алоҳида аъзоларига тушадиган тушумлардан таркиб топади. Бунда «даромад» ва «бойлик» тушунчаларининг ўзаро алоқасини қайд қилиш муҳим. Бизнинг фикримизча, «бойлик» тушунчаси кенгроқ. Даромад жамият аъзоларининг шу пайтдаги пул, бойлик ва хизматлар заҳираларидан таркиб топади ва ҳар доим ҳам истеъмол қилиш орқали улардан фойдаланиш билан боғлиқ бўлмайди.