O‘ZBEKISTON ETNOLOGIYASIDA ETNOTIBBIYOTNING “MAXFIY BILIMLARI” MASALASIGA YONDASHUVLAR (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Maqolada O‘zbekistonda etnologiya fanining muammolari, ularga o‘zbek etnologlarining munosabati va yondashuvlari haqida so‘z boradi. 1991-yildan keyin etnologiyaning bir qator nazariy masalalarini qayta ko‘rib chiqish zarurati paydo bo‘ldi. Ana shunday masalalardan biri xalq tabobati mavzusi bo‘lib, sovet davrida tadqiqotning eng cheklangan sohalaridan biri bo‘lgan. Xususan, etnotibbiyotning tarkibiy qismi bo‘lgan “maxfiy bilim” masalasi diniy dunyoqarash bilan bog‘liqligi tufayli butunlay chegaralangan edi. O‘zbekiston mustaqillikka erishganiga 33 yil bo‘lganiga qaramay, o‘zbek etnologlarining bu masalaga munosabati o‘zgarishsiz qolmoqda. Ushbu maqolada nima uchun bu savol ochiqligicha qolayotganini va nima uchun o‘rganish zarurati borligi haqida fikr yuritiladi.