XALQARO OMMAVIY HUQUQDA INVESTOR-DAVLAT NIZOLARINI HAL QILISH: TANQIDIY BAHOLASH VA KELAJAKDAGI YO‘NALISHLAR (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Investor-davlat nizolarni hal etish (ISDS) - bu xorijiy investorlarga o'zlari investitsiya qilgan davlatlarga nisbatan odatda milliy sudlar emas, balki arbitraj orqali da'vo qilish imkonini beruvchi mexanizm. Dastlab siyosiy jihatdan beqaror muhitda investitsiyalarni himoya qilish vositasi sifatida ishlab chiqilgan ISDS xalqaro ommaviy huquqda markaziy munozara nuqtasiga aylandi. Ushbu maqola ISDSni tanqidiy baholashni taklif qiladi va mexanizmni xalqaro ommaviy huquqning zamonaviy tamoyillari bilan yanada yaqinroq muvofiqlashtirish uchun islohotning kelajakdagi yo'nalishlarini o'rganadi.