ЧАП ҚИРҒОҚ КАТ ҚАЛЪА ТАРИХИДА ШАЙХ АББОС ВАЛИ СИЙМОСИНИНГ ЎРНИ (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Мазкур мақола Шайх Аббос вали сиймосининг Чап қирғоқ Кат-қалъа тарихида тутган муҳим ўрнига бағишланган. Г.П.Снесаревнинг XX асрнинг ўрталарида ёдгорлик атрофи ва Амударёнинг ўнг соҳилидаги Шоббоз шаҳрида (ҳозирги Беруний тумани) маҳаллий аҳоли вакиллари билан олиб борган суҳбатлари Чап қирғоқ Кат қалъа тарихи бевосита қадимий пойтахт Кат билан боғланганлигидан далолат беради. Айниқса, тадқиқотларда Шайх Аббос вали тимсолидаги сиймо билан боғлиқ афсона ва ривоятларнинг Амударё иккала соҳилида кенг тарқалганлиги ушбу ёдгорликлар тарихида бу шахснинг қанчалик катта аҳамият касб этганлигига ишора беради.