ҚАРШИ САРДОБАЛАРИ ТЎҒРИСИДА ЯНГИ МАЪЛУМОТЛАР (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Мақолада, Жанубий Суғднинг ғарбий қисми Қарши воҳасида жойлашган ноёб техник сув иншооти ҳисобланган сардобаларнинг бунёд этилиши тарихи билан боғлиқ янги маълумотлар келтирилган. Сардобалар савдо-карвон йўлларида, ичимлик суви танқис бўлган жойларда, чўл ҳудудларида, аждодларимизнинг илми, тафаккури, меъморчиликдаги улкан ютуқлари, иқлим шароити, табиий географияси, тупроғи ва инсондан кўпроқ билим талаб қиладиган мураккаб муҳандислик иншооти ҳисобланган. Шундай иншоотлардан 12 таси Қарши воҳасининг чўл ҳудудида, Буюк ипак йўли тармоқлари атрофида, ичимлик суви танқис бўлган ерларда жойлашганлиги аниқланди.