XORAZMNING ISLOM DAVRI TARIXIGA OID MANBALAR TAVSIFI (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Ushbu ilmiy maqolada Xorazmning ilk islom davri (VIII-XII asrlar) tarixiga oid manbalarning tavsifi keltiriladi. Xorazm, o‘zining boy madaniyati va ilmiy merosi bilan tanilgan, ko‘plab olimlar va tarixchilar tomonidan o‘rganilgan. Maqolada, Ibn Xordadbex, al-Beruniy, Mahmud ibn Abbos Xorazmiy kabi mashhur olimlarning asarlari orqali Xorazmning tarixiy ahamiyati va geografik o‘rni yoritiladi. Shuningdek, Xorazmda ta’lim va ilm-fan rivojlanishi, shaharlarning ijtimoiy-iqtisodiy hayoti haqida ma’lumotlar beriladi. Ushbu tadqiqot Xorazmning islom davridagi roli va uning madaniy merosini yanada chuqurroq o‘rganishga yordam beradi.