KORRUPSIYA SHAKLLANISHI, OMILLARI VA JAMIYATGA TA’SIRI (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Korrupsiya nafaqat yuridik tizimni, balki demokratik jarayonlarni, ijtimoiy adolatni ham buzadi, bu esa oxir-oqibat jamiyatdagi ishonch va barqarorlikni pasaytiradi. Odamlar iqtisodiy qiyinchiliklardan chiqish uchun ko‘pincha qonunlarga zid ishlar qilishga majbur bo‘ladilar. Iqtisodiy tengsizlik ham bu jarayonni kuchaytiradi. Jamiyatda korrupsiyaning mavjudligi va uning normal holat sifatida qabul qilinishi, axloqiy me’yorlarning susayishi ham muhim omil hisoblanadi. Agar korrupsiyaga jamiyat tomonidan yengil qaralsa yoki uning oldini olish uchun tizimli choralar ko‘rilmasa, u yanada keng tarqalgan va izchil bo‘lishi mumkin. Korrupsiyaning keltib chiqishi turli omillarga bog‘liq bo‘lib, iqtisodiy, siyosiy, ijtimoiy va huquqiy tizimlarda mavjud bo‘lgan muammolar uning keng tarqalishiga sabab bo‘ladi. Mamlakatda samarali ishlovchi sud-huquq tizimi, qonunlarni amalga oshirish va ijtimoiy nazorat tizimlarining yo‘qligi korrupsiya sodir etilishining asosiy sabablaridan biridir.