QO‘QON ADABIY MUHITIGA FUZULIY TA’SIRI: AN’ANA VA YANGILANISH (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada XIX asrning ikkinchi yarmi va XX asr boshlaridagi Qo‘qon adabiy muhitidagi adabiy ta’sirning ahamiyati atroflicha tahlil qilinadi. Xususan, Muhyi va uning zamondosh shoirlariga Fuzuliy ijodining ta’siri batafsil ochib beriladi. Zavqiy, Muqimiy va Muhyi kabi shoirlarning g‘azal va muxammaslarida Fuzuliy uslubining o‘ziga xos aksini topishi aniq misollar asosida ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, ushbu adabiy ta’sirning estetik va ma’naviy jihatdan o‘zbek she’riyatidagi o‘rni va qimmati yoritilgan. Maqolada Fuzuliy an’analarining Qo‘qon adabiy muhitida qanday qabul qilingani, ularning o‘zbek klassik she’riyatidagi muhabbat lirikasiga ta’siri va bu jarayonda shoirlarning individual uslubi ham e’tiborga olingan. Natijada, Fuzuliy ijodining o‘zbek adabiyotidagi chuqur izlari ta’kidlanadi.