YOSHLAR ORASIDA KITOBXONLIKNI OMMALASHTIRISHNING PSIXOLOGIK VA SOTSIOLOGIK JIHATLARI (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada yoshlar orasida kitobxonlikni ommalashtirishning psixologik va sotsiologik jihatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda netnografiya (internet etnografiyasi) va kognitiv tadqiqot metodlaridan foydalanilib, yoshlarning kitob oqishga bo‘lgan qiziqishi, internet muhitidagi kitobxonlik tendensiyalari va oqishning aqliy rivojlanishdagi o‘rni o‘rganiladi. Natijalar yoshlar o‘rtasida kitobxonlikni rag‘batlantirishga xizmat qiluvchi omillarni aniqlashga yordam beradi. Shuningdek, kitobxonlik madaniyatini shakllantirishda ijtimoiy tarmoqlarning roli va o‘quv odatlarining ijtimoiy-psixologik shakllanishi muhokama qilinadi.Maqola yoshlar orasida kitobxonlikni keng targ‘ib qilish strategiyalarini ishlab chiqish uchun amaliy ahamiyatga ega.