ULUG‘BEK HAMDAM ASARLARIDA DEYKSISNING PRAGMATIK XUSUSIYATLARI (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy o‘zbek nasrida deyksis vositalarining pragmalingvistik jihatlari o‘rganilgan. Deyksis hodisasining asosiy turlari — shaxs, makon, zamon, diskurs va ijtimoiy deyksislar yozuvchi Ulug‘bek Hamdam asarlari misolida tahlil qilinib, ularning badiiy asarda tutgan o‘rni yoritilgan. Shuningdek, misollarni tahlil qilishda deyksis birliklarining kommunikativ vazifalari, ya’ni nutq ishtirokchilarini aniqlash, zamonga ishora, shaxsning emotsional holati va matnni shakllantirishdagi roli ko‘rib chiqiladi.