IRVING NASRIY IJODIDA SATIRA, YUMOR VA BADIIY TASVIR VOSITALARINING IFODAVIY XUSUSIYATLARI (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada Vashington Irvingning “Rip Van Vinkl”, “Arvoh kuyov”, “Uyqu vodiysi haqida afsona” kabi mashhur novellalari tahlil etilib, ularning badiiy va g‘oyaviy xususiyatlari yoritiladi. Asosan, muallifning satira va yumordan qanday ijodiy vosita sifatida foydalangani, badiiy tasvir vositalari orqali g‘aroyib, ramziy obrazlar yaratish usullari ochib beriladi. Irving o‘z asarlarida xalq afsonalari, diniy xurofotlar, tarixiy va ijtimoiy voqealarni fantastika va realizm bilan uyg‘unlashtirgan. Shuningdek, maqolada yozuvchining badiiy uslubi, obraz yaratishdagi san’atkorona yondashuvi, yumoristik va kinoyaviy ohangda ifodalangan xarakterlar tahlil qilinadi.