SINERGETIKA FALSAFADAGI ZAMONAVIY ILMIY PARADIGMA SIFATIDA (TAMADDUN NURI JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada sinergetika fanlararo ilmiy paradigma sifatida ko‘rib chiqiladi va uning falsafada keng qo‘llanilayotgani tahlil qilinadi. Muallif sinergetikaning asosiy tamoyillari, uning zamonaviy falsafiy tafakkurga ta’siri hamda murakkab tizimlarni anglashda sinergetik yondashuvni qo‘llashning metodologik jihatlarini tahlil qiladi. Sinergetika an’anaviy falsafiy kategoriyalar — tartib, xaos, avtotashkillanish va rivojlanishni qayta ko‘rib chiqishga hissa qo‘shishi ko‘rsatiladi.