УСТЮРТДАГИ КАРВОН ЙЎЛЛАРИ ҲАҚИДА (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Мақолада ўрта асрларда ва сўнгги ўрта асрларда ривожланган Устюрт орқали ўтган Буюк Ипак йўлининг тармоқлари тўғрисида гап боради. Устюртда ўрта асрлардан буён карвон йўлларининг икки тармоғи ўтганлиги маълум. Йўлларнинг бири Марказий Устюрт бўйлаб Волга ва Ўролга кетган бўлса, иккинчи йўл Манғишлоққа йўналиш олган. Нўғай йўли деб номланадиган биринчи йўл Хоразм билан Булғорни боғлаган. Маңғишлоқ трассаси эса Хоразм билан Хазарни туташтирган. Муаллиф Олтин Ўрда даврида ва Амир Темур ҳамда унинг ворислари ҳукмронлиги даврида Устюртдаги карвон йўлларининг ривожлангинлигига алоҳида тўхталади. Амир Темурнинг Олтин Ўрдага ҳарбий юришларидан кейин маълум вақт мазкур карвон йўлларида ҳаракат тўхтаб қолгани билан, буюк саркарла Амир Темур кейинчалик ушбу савдо йўлларини қайта тараққий эттирган. Мақолада, шунингдек, Устюртдаги карвон йўллари ҳақидаги илк манбалар, илк тадқиқот ишлари хусусида маълумот берилади.