SHARQSHUNOSLIK RIVOJIDA YEVGENIY EDUARDOVICH BERTELS ILMIY MEROSINING O‘RNI (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Ushbu maqola sharqshunos Ye.E.Bertelsning Sharq manbashunosligi, falsafa va adabiyotshunoslikni rivojlantirishdagi rolini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Mashhur sharqshunos E.E. Bertelsning sharqshunoslikni ilmiy fan sifatida rivojlantirishga qo‘shgan hissasi ko‘rib chiqiladi. Uning ilmiy merosi, shu jumladan Sharq mamlakatlarining fors adabiyoti, tarixi va madaniyatini o‘rganish bo‘yicha asarlari batafsil tahlil qilinadi. Uning metodologik yondashuvlariga va ularning sharqshunoslik sohasidagi keyingi tadqiqotlarga ta’siriga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada Bertelsning Sharqning madaniy va tarixiy rivojlanishi haqidagi zamonaviy g‘oyalarni shakllantirish bo‘yicha ishlarining ahamiyati, shuningdek, sharqshunoslarning yangi avlodlarini tayyorlashda uning roli ta’kidlangan. Uning tadqiqotlarining asosiy yo‘nalishlari va natijalari, ularning dolzarbligi va zamonaviy fanda qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi.