TALABALARDA CHET TILLARNI O‘RGANISH JARAYONIDA IRODA KUCHINING NAMOYON BO‘LISHI VA PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Mazkur maqola talabalarning iroda kuchining namoyon bo‘lishi, irodaviy harakat jarayonlarida kishining ichki va tashqi toʻsiqlarga duch kelishi, ichki toʻsiqlar kishining oʻziga, uning ichki mayllariga xos holat ekanligi haqida. Kishining ichki mayllarini yenga olishi, oʻzini boshqarish va oʻz ustidan hukmronlik qila bilish layoqati ichki iroda deb ataladi. Tashqi toʻsiqlar tevarak-atrofdagi voqelikda uchraydi. Kishining ana shunday tashqi toʻsiqlarni yenga olish layoqati tashqi iroda deb ataladi. Irodaviy faoliyatda tashqi toʻsiqlarni yengish (tashqi iroda) ichki toʻsiqlar (ichki iroda)ni yengish bilan uzviy bogʻliqligi yuzasidan fikr yuritilgan.