ФАРҒОНА ВОДИЙСИНИНГ СЎНГГИ ШАЙБОНИЙ СУЛТОНЛАРИДАН БИРИ ҲАҚИДА (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Ушбу мақолада XVI аср охири ва XVII аср бошларида Бухоро хонлигидаги сиёсий жараёнлар, ҳокимият шайбонийлардан аштархонийлар сулоласига ўтишининг Фарғона водийсига таъсири ҳақида сўз юритилган. Мазкур даврда Бухоро хонлиги шимоли-шарқ томондан кўчманчи қозоқ-қирғиз қабилалари томонидан бир неча ҳужумлари натижасида Абдуллахон II даврида қўлга киритилган баъзи ҳудудлар бой берилди. Кескин сиёсий кураш бу вақтда Фарғона водийсини ҳам четлаб ўтмаган. Тошкент, Сирдарё бўйлари учун курашда аштархонийлар қозоқ хонлари билан кураш олиб борган бўлса, Фарғона водийси учун Келди Муҳаммадхон билан сиёсий манфаатлар тўқнаш келган. Айнан мана шу Келди Муҳаммадхон шахсияти ҳамда фаолиятига боғлиқ баъзи жиҳатлари тадқиқ этилди.