ИЖТИМОИЙ ЖАРАЁНЛАР ИЖТИМОИЙ ФАЛСАФАНИНГ ТАДҚИҚ ЭТИШ ПРЕДМЕТИ СИФАТИДА (TAMADDUN NURI JURNALI, 2024)
Ижтимоий жараёнда ўзгарувчанлик ва барқарорлик, узлуклилик ва узлуксизлик, чизиқлилик ва ночизиқлилик диалектик тарзда бирлашади, шунинг учун маълум бир ижтимоий жараённи таҳлил қилиш жараёнида ўзгаришларнинг шартлари, сабаблари ва йўналишини аниқлаш, ўзгаришларнинг таркибий қисмлари ва омилларини аниқлаш керак. Бу ўз навбатида ижтимоий жараёнлар тузилишини, динамикасини, қонуниятларини, функционаллашуви ва ривожланишини, унинг типологиясини ижтимоий-фалсафий тадқиқ этишни тақозо этмоқда. Бунинг учун ижтимоий жараёнларни тадқиқ этишнинг назарий-методологик ёндашувларини аниқлаш талаб этилади. Ушбу мақолада ижтимоий жараёнларнинг мазмуни ва моҳияти, уларнинг типологияси ва таснифи ижтимоий-фалсафий таҳлил қилинган.